До нітрогеновмісних сполук відносять амінокислоти та білки (за програмою 9 класу).
Амінокислоти — це нітрогеновмісні органічні речовини, у молекулах яких містяться аміногрупа -NH2 і карбоксильна група -COOH, з’єднані з вуглеводневим радикалом.
Загальна формула амінокислот — H2N - R - COOH.
За систематичною номенклатурою назви амінокислот
утворюються з назв відповідних кислот шляхом додавання префікса аміно- й
зазначенням місця розташування аміногрупи відносно карбоксильної групи.
Для α-амінокислот R-CH(NH2)COOH, які відіграють
винятково важливу роль у процесах життєдіяльності тварин і рослин, застосовуються тривіальні назви.
Найпростіший представник класу амінокислот має формулу H2N-CH2-COOH —
аміноетанова (або амінооцтова) кислота (або гліцин)— перший член гомологічного ряду
одноосновних насичених амінокислот.
Фізичні властивості:
За фізичними властивостями амінокилоти — білі кристалічні
речовини, добре розчинні у воді, багато які з них мають солодкий смак.
Амінокислоти дуже поширені в
природі. Це цеглинки, з яких побудовані всі рослинні й тваринні білки.
Хімічні властивості амінокислот:
Важлива властивість амінокислот — здатність взаємодіяти одна з
одною завдяки наявності двох функціональних груп.
Міжмолекулярна взаємодія
а-амінокислот приводить до утворення пептидів. У результаті взаємодії двох
а-амінокислот утворюється дипептид.
Фрагменти молекул амінокислот, що утворюють пептидний ланцюг,
називаються амінокислотними залишками, а зв’язок CO - NH — пептидним зв’язком.
Найважливіші природні полімери — білки — належать
до поліпептидів, тобто являють собою продукт поліконденсації а-амінокислот.