Загальна формула насичених одноатомних спиртів CnH2n+1ОН
Спирти — органічні сполуки, що містять одну або кілька характеристичних (функціональних) гідроксильних груп OH, сполучених з вуглеводневим замісником.
Спирти поділяють на одноатомні й багатоатомні (інколи з уточненням: двохатомні (дві -ОН групи), трьохатомні ( три -ОН групи) тощо).
НАПРИКЛАД: етанол С2Н5ОН або етандіол С2Н5(ОН)2
В характеристичній гідроксильній групі ОН спільна електронна пара між атомами Гідрогену й Оксигену, зміщена до Оксигену. Внаслідок цього на атомі Оксигену виникає частковий негативний заряд, а на атомі Гідрогену — частковий позитивний. Взаємне притягання різнойменних часткових зарядів двох молекул спирту забезпечує утворення міжмолекулярного водневого зв’язку.
Спирти суттєво відрізняються від вуглеводнів за властивостями через наявність у їхніх молекулах характеристичної групи ОН, а між молекулами — водневого зв’язку. Серед спиртів немає газів. Так, насичені одноатомні спирти від С1 до С10 за звичайних умов мають рідкий агрегатний стан і специфічний запах. Усі інші насичені одноатомні спирти — тверді речовини без запаху.
Густина спиртів менша від одиниці, тобто вони легші за воду. Наявність водневих зв’язків сприяє розчинності спиртів у воді, тоді як усі алкани — в ній нерозчинні.
Порівняйте: температура кипіння етану дорівнює –88,3 °С, а етанолу +78,5 °С. Здатність спиртів розчинятися у воді зменшується зі збільшенням вуглеводневого замісника. Так спирти від С1 до С3 змішуються з водою в будь-яких відношеннях, спирти від С4 до С10 погано розчиняються у воді.
Асоціація молекул спиртів за рахунок виникнення водневих
зв’язків є причиною того, що навіть нижчі спирти — рідини з порівняно високою температурою кипіння.
Якісна реакція на гліцерол
гліцерол + Сu(OH)2
Асоціація молекул спиртів за рахунок виникнення водневих
зв’язків є причиною того, що навіть нижчі спирти — рідини з порівняно високою температурою кипіння.
Якісна реакція на гліцерол
гліцерол + Сu(OH)2
Добування етанолу.
Існують різні способи добування етанолу.
1. Гідратація етену.
Це промисловий спосіб одержання етанолу. Реакцію проводять за температури 300 °С і тиску 7 МПа за участю каталізатора ортофосфатної кислоти.
CH2=CH2 + H2O → C2H5OH
2. Спиртове бродіння глюкози.
C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2↑.
Це також промисловий спосіб виробництва етанолу. Реагент для бродіння отримують з різної сировини (залежить від подальшого використання етанолу). Для технічних цілей сировиною служить деревина, для харчових і медичних — харчова сировина (зерно пшениці, кукурудзи, плоди винограду тощо).
Добування етанолу з харчової сировини — це біохімічна реакція, для якої потрібні дріжджі (одноклітинні гриби). Під впливом ферментів, які виділяють дріжджі, відбувається реакція.
Хімічні властивості спиртів (етанолу).
1. Повне окиснення, або горіння.
С2Н5ОН + 3О2→2СО2↑ + 3Н2О;
∆Н = –1366,73 кДж
Існують різні способи добування етанолу.
1. Гідратація етену.
Це промисловий спосіб одержання етанолу. Реакцію проводять за температури 300 °С і тиску 7 МПа за участю каталізатора ортофосфатної кислоти.
CH2=CH2 + H2O → C2H5OH
2. Спиртове бродіння глюкози.
C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2↑.
Це також промисловий спосіб виробництва етанолу. Реагент для бродіння отримують з різної сировини (залежить від подальшого використання етанолу). Для технічних цілей сировиною служить деревина, для харчових і медичних — харчова сировина (зерно пшениці, кукурудзи, плоди винограду тощо).
Добування етанолу з харчової сировини — це біохімічна реакція, для якої потрібні дріжджі (одноклітинні гриби). Під впливом ферментів, які виділяють дріжджі, відбувається реакція.
Хімічні властивості спиртів (етанолу).
1. Повне окиснення, або горіння.
С2Н5ОН + 3О2→2СО2↑ + 3Н2О;
∆Н = –1366,73 кДж
Етанол згорає швидко, синім полум’ям з виділенням теплоти, реакція екзотермічна.
Застосування стор 173
Застосування стор 173