ТЕМА "ЖИРИ"

"ЖИРИ. Склад жирів, фізичні властивості. Природні й гідрогенізовані жири. Біологічна роль жирів."

Коротка історична довідка.
Відомий шведський хімік і фармацевт. Шеєле Карл Вільгельм у 1779 році за допомогою гідролізу жирів виявив, що одним їз його з продуктів є гліцерол.
У першій чверті ХІХ століття, в 1811 році, французький учений М.Шеврель установив хімічний склад жирів. 
Перший синтез жироподібної речовини дійснив його співвітчизник М. Бертло (1854р.), нагріваючи гліцерол зі стеариновою кислотою.
Схема утворення жирів




Урок на тему: "Жири: склад, будова молекул, поширення, властивості ...

Жири виконують в організмі такі функції: 
Теплоізоляційну:
 Підшкірний жир захищає організм від холоду – рятує від замерзання мешканців холодного клімату (тюленів, моржів, китів – у них товщина підшкірного жиру може сягати 1 м).
 Джерело біогенної води:
 У разі окиснення 1г жиру, утворюється 1,1г води. Верблюди в пустелі можуть не пити 10-12 діб, а ведмідь, бабаки, та інші тварини під час зимової сплячки не споживають воду понад 2 місяці.
Жири виконують в організмі такі функції:
Енергетичну:
 Вони є основним енергетичним матеріалом для організму. При розщепленні 1 г жиру виділяється 38,5 кДж енергії (9 ккал), що вдвічі
більше, ніж під час розщеплення 1г. білків чи вуглеводів.
Резервну:
 Жири в організмі відкладаються в тканинах як запасаюча речовина, і використовуються під час погіршення харчування чи при захворюваннях.
Структурну:
 Входять до складу клітинних мембран і внутрішньоклітинних структур.
Найбільше жирів міститься у клітинних мембранах – 40%, а у нервових клітинах – 25%.
Синтетичну:
 Жири – це джерело синтезу гормонів, які забезпечують пристосування організму до різних стресових ситуацій. Якщо організм не отримує належної кількості жирів, то це загрожує порушенню роботи нервової системи, зниженню імунітету.
Транспортну:
 Сполуки жирів з білками – є переносниками жиророзчинних вітамінів A, D, E, Kв організмі.
Захисну:
 Жири є джерелом для синтезу сполук, які зміцнюють імунітет.
Крім того, ліпіди сприяють закріпленню у певному положенні таких внутрішніх органів, як нирки, кишечник, і захищають їх від зміщення під час поштовхів та ударів, а для деяких тварин – мастильний матеріал (водоплавні птахи проводять змащення під час чищення пір’я).

Переглянути відео: 
НАВЧАЛЬНЕ ВІДЕО 1

НАВЧАЛЬНЕ ВІДЕО 2